Aktuellt

Välkommen till oss

 

Det är vi som är Arkiv Sörmland - förenings- och näringslivsarkiv för Sörmland. Är du medlem  och har frågor om arkivvård? Söker du spår efter släktingar du vet bott, jobbat och verkat i länet? Är du nyfiken på en speciell förenings historia? Eller är du kanske föreningsrepresentant eller företagare och undrar över hur du kan se till att just din organisations historia blir bevarad? Hör av dig med dina funderingar till oss - vi hjälper dig gärna!

 

 

För medlemmar 


Som medlem i Arkiv Sörmland kan ni få stöd och hjälp i arkivfrågor. Hör av er till oss via mejl info@arkivsormland.se eller telefon - så hjälper vi till.

Introduktionskurs i arkivvård

Fredag den 21 april gav vi en introduktionskurs i arkivvård för ett antal intresserade medlemmar i Arkiv Sörmland. Nästa kurs kommer att hållas i oktober 2017. Kursen pågår under en förmiddag och är kostnadsfri. Varje medlemsförening/företag får anmäla max två personer men deltagarantalet är begränsat och kursen mycket populär. Ni kan redan nu skicka en intresseanmälan till info@arkivsormland.se om ni vill vara säkra på att få ta del av kursen. 

Medlemsbladet Arket

Vårt senaste medlemsblad Arkivet finns här.

 

 

Arkivpriset 2017

 

Vid Arkiv Sörmlands årsmöte 23 mars utdelades Årets Arkivpris 2017 till två värdiga vinnare som gjort förtjänstfulla insatser för att bevara och tillgängliggöra enskilda arkiv i länet: 

Lars Thor, Strängnäs, som under flera decennier samlat in och vårdat värdefulla handlingar och därigenom på ett initierat sätt bidragit till att en bit av länets historia bevarats.

Katrineholms arbetararkiv har genom idogt arbete under många år bevarat arbetarminnen från Katrineholms med omnejd. Genom en nystart förtecknas och tillgängliggörs mer material för intresserade forskare.     

 


ARKI-VERA-ARKI-VUNGA


Under 2016 inleddes Arkiv Sörmlands utvecklingsprojekt ARKI-VERA-ARKI-VUNGA med fokus på bevarande av sörmländska ungdomars digitala kommunikation. Under april börjar Daniel Bodén, disputerad etnolog från Uppsala universitet, att arbeta för Arkiv Sörmland med fas 2 av projektet. Det ser vi fram emot! Daniels och vår förhoppning är att öka ungas intresse för arkivverksamhet. 

 

 

 

 

Samarbeten och projekt

"Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå!har gjort en rivstart! Syftet med projektet är att öka intresset och kunskapen om digital arkivering i föreningar i länet. Håll ögonen öppna för det här samarbetsprojektet som Arkiv Sörmland driver tillsammans med Länsbildningsförbundet Sörmland och Södermanlands hembygdsförbund. 

Projektledare Johan Eriksson är på plats! Följ projeket på www.e-arkivera.nu  

 

               Länk till webbsidan 


Arkivpedagogik är ett viktigt fokusområde för Arkiv Sörmland under 2017. Inom ramen för Eskilskällan arbetar vi tillsammans med gymnasielärare för att ta fram lämpliga program för elever som läser historia. 

 

Sörmlandsbygden

I tidningen Sörmlandsbygden presenterar
Arkiv Sörmland glimtar ur spännande arkiv.
Här kan du läsa om allt från trav på isen till 
käcka scouter. Följ oss i Sörmlandsbygden!

Rekal - en ren framgångssaga

Rekal AB bildades som AB Bergström & Co redan år 1934. Initiativtagare var Bonde Bergström som redan under startåret lanserade det första syntetiska tvättmedlet på den europeiska marknaden. Under de första åren var verksamheten förlagd till Västervik och Stockholm men när Bergström ville expandera i slutet av 1940-talet föll valet på Gnesta....

Läs mer om Rekal i artikelbiblioteket till höger!

slideshow

I fokus

 
Hällefors bruk under celsingarna 1781-1905
av Helena Karlsson

Ett av de fina bruksarkiv vi förvarar på Arkiv Sörmland är Hällefors bruks arkiv från sent 1600-tal och ett par århundraden framåt. Läs mer om bruket och dess historia i vår artikel - du hittar den via nedanstående länk!


 
 

Artikelbibliotek

Här har vi samlat en del av vad vi skrivit och på olika sätt publicerat under årens lopp. Välkommen in och botanisera bland mängder av fynd ur länets förenings- och företagsarkiv! Artiklarna med anknytning till Eskilstuna finns också tillgängliga via Eskilskällans webbplats. Här i vårt artikelbibliotek fyller vi kontinuerligt på med nya artiklar, så håll utkik! 

Klicka här!

Fråga oss /

Har du frågor till oss på Arkiv Sörmland?
Ställ din fråga här så hjälper vi dig.
Namn:
E-post:
Din fråga:
OBS! Du måste fylla i din e-postadress så vi kan svara på din fråga! Har du ingen e-post är du välkommen att ringa oss på: 016-316 04 04
Arkiv Sörmland
Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna / info@arkivsormland.se / 016-316 04 04
   Logga in