Vad är Arkiv Sörmland?

 

Arkiv Sörmland är ett enskilt arkiv och bildades 2013 genom en sammanslagning av Föreningsarkivet i Sörmland och Företagens arkiv i Sörmland. Vi arbetar med att vårda, bevara och tillgängliggöra minnen från arbete och fritid i länet, i form av handlingar från ideella och ekonomiska föreningar, företag, gårdar och fastigheter, byar, press, stiftelser och fonder samt privatpersoner.

I Arkiv Sörmlands depå i Eskilstuna förvaras handlingar från näringslivet: företag, press, gårdar och fastigheter samt vissa ekonomiska föreningar. Genom avtal med länets kommuner kan ideella föreningar lämna in sina handlingar till oss för ordnande och förtecknande, varpå förvaring sker vid närmsta kommunarkiv.Vi arbetar i länet

 

Nu sommarstänger vi på Arkiv Sörmland. Från och med måndagen den 3 juli har vi semesterstängt på arkivet. Vi är tillbaka igen måndagen den 7 augusti. Varmt välkomna då. 

Trevlig sommar önskar Arkiv Sörmland!

 

På Facebook

 

Nyheter

Fältarbeten i Sörmland


Mellan den 12 och 21 juli 2017 gav sig etnologen Daniel Bodén ut i Sörmland för att dokumentera vardagsliv och uppmuntra unga sörmlänningar att se det kulturhistoriska värdet i sina vardagliga göromål, så att de själva kan dokumentera och lämna in minnen till arkivet för framtidens kulturarv. Under 2016 inleddes Arkiv Sörmlands utvecklingsprojekt ARKI-VERA-ARKI-VUNGA med fokus på bevarande av sörmländska ungdomars digitala minnen. 

(Foto: Annika Bergsland)

Klicka här för att få veta mer om projektet.

Arkivpriset 2017

 

Vid Arkiv Sörmlands årsmöte 23 mars utdelades Årets Arkivpris 2017 till två värdiga vinnare som gjort förtjänstfulla insatser för att bevara och tillgängliggöra enskilda arkiv i länet: 

Lars Thor, Strängnäs, som under flera decennier samlat in och vårdat värdefulla handlingar och därigenom på ett initierat sätt bidragit till att en bit av länets historia bevarats.

Katrineholms arbetararkiv har genom idogt arbete under många år bevarat arbetarminnen från Katrineholms med omnejd. Genom en nystart förtecknas och tillgängliggörs mer material för intresserade forskare.

  

Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå


"Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå!har gjort en rivstart! Syftet med projektet är att öka intresset och kunskapen om digital arkivering i föreningar i länet. Håll ögonen öppna för det här samarbetsprojektet som Arkiv Sörmland driver tillsammans med Länsbildningsförbundet Sörmland och Södermanlands hembygdsförbund. 

Projektledare Johan Eriksson är på plats! Följ projeket på www.e-arkivera.nu  

 

Publikationer

Sörmlandsbygden

 

I tidningen Sörmlandsbygden presenterar Arkiv Sörmland glimtar ur spännande arkiv. Här kan du läsa om allt från trav på isen till käcka scouter. Följ oss i Sörmlandsbygden!

I fokus

 
Hällefors bruk under celsingarna 1781-1905
av Helena Karlsson

Ett av de fina bruksarkiv vi förvarar på Arkiv Sörmland är Hällefors bruks arkiv från sent 1600-tal och ett par århundraden framåt. Läs mer om bruket och dess historia i vår artikel - du hittar den via nedanstående länk!


 
 

Artikelbibliotek

Här har vi samlat en del av vad vi skrivit och på olika sätt publicerat under årens lopp. Välkommen in och botanisera bland mängder av fynd ur länets förenings- och företagsarkiv! Artiklarna med anknytning till Eskilstuna finns också tillgängliga via Eskilskällans webbplats. Här i vårt artikelbibliotek fyller vi kontinuerligt på med nya artiklar, så håll utkik! 

Klicka här!

Fråga oss /

Har du frågor till oss på Arkiv Sörmland?
Ställ din fråga här så hjälper vi dig.
Namn:
E-post:
Din fråga:
OBS! Du måste fylla i din e-postadress så vi kan svara på din fråga! Har du ingen e-post är du välkommen att ringa oss på: 016-316 04 04
Arkiv Sörmland
Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna / info@arkivsormland.se / 016-316 04 04
   Logga in