Aktuellt

Välkommen till Arkiv Sörmland

 

Arkiv Sörmland har fått en oerhört hedrande nominering - då vi som ett av tre arkiv i landet nominerats som Årets Arkiv 2017! Vinnaren presenteras på Arkivveckan i Visby i maj och utses av DIK i samarbete med Riksarkivet och Näringslivets Arkivråd. Förutom Arkiv Sörmland har Sveriges radio och TV:s arkiv och Migrationsverkets arkiv nominerats, verkligen ett fint sällskap vi hamnat i. Mer om Årets Arkiv och motiveringarna för de tre nominerade finns på DIKs webbplats, se här

Personalen firar. Foto: Lotta Uddberg.

 

På gång - årsmöte och rekrytering


Årsmötet hålls den 23 mars kl. 17.00 på 
Plevnagården i Malmköping. Vi inleder med kaffe  
och smörgås, årsmötesförhandlingar börjar kl. 18.00 då även vårt arkivpris delas ut. Här hittar du kallelsenförslag till dagordning, årsberättelse del 1 och del 2, bilagor, ekonomisk rapport med revisionsberättelse, verksamhetsplan 2017 samt budget 2017. Hör av dig om du vill ha dem i pappersform istället. 

Under 2016 inleddes Arkiv Sörmlands
utvecklingsprojekt ARKI-VERA-ARKI-VUNGA med fokus på bevarande av sörmländska ungdomars digitala kommunikation. Snart börjar Daniel Bodén, disputerad etnolog från Uppsala universitet, att arbeta för Arkiv Sörmland med fas 2 av projektet. Det ser vi fram emot! Daniels och vår förhoppning är att öka ungas intresse för arkivverksamhet. 

Tillsammans med Länsbildningsförbundet Sörmland och Södermanlands hembygdsförbund rekryterar vi nu en projektledare för projektet "Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå!".

 

För medlemmar - nytt kurstillfälle

 

Nu är det dags att anmäla sig till vårens introduktionskurs i arkivvård för våra medlemsföreningar och -företag. Nytt kursdatum är 21 april kl. 9.00-12.00. Vi kommer att vara i Eskilskällan på Eskilstuna stadsbibliotek. 

Kl. 9.00 Drop-in-fika 

Kl. 9.30 Introduktion i arkivvård

Kl. 10.30 Visning av Arkivhuset

Kl. 11.30 Sammanfattning och diskussion 

 

Kursen är kostnadsfri. Varje medlemsförening/företag får anmäla max två personer. Anmälan görs senast den 13 april till info@arkivsormland.se. Deltagarantalet är begränsat, så först till kvarn...

 

Inbjudan finner du här.


Vårt senaste medlemsblad Arkivet finns här.


Arkivpriset 2017

Arkivpris 2017 kommer att delas ut vid årsmötet i Malmköping den 23 mars kl. 18.00 (se information om årsmötet ovan).

Arkivpriset 2016

Vid Arkiv Sörmlands årsmöte den 17 mars 2016 delades 2016 års arkivpris ut. Den värdiga vinnaren är NK-villans vänner i Nyköping.

Motiveringen är:
Arkiv Sörmlands arkivpris 2016 tilldelas föreningen NK-villans vänner i Nyköping för sitt engagemang för kulturen kring NKs verkstäder i form av den idag enda kvarvarande byggnaden från industriepoken NK. I det historiska huset sprider NK-villansvänner kultur i många former till glädje för Nyköpingsborna.

NK villans vänner är ett utmärkt exempel på en levande länk mellan förr och nu, precis som ett arkiv ska vara.

 

 

Samarbeten och projekt

Vi söker ungdomar - så hör gärna av dig om du är 18-25 år!  Med utvecklingsbidrag från Landstinget Sörmland och Statens kulturråd fortsätter Arkiv Sörmland under 2017 arbetet med ett projekt rörande bevarande av ungas digitala kommunikation och minnen. Frågor om vad som ska sparas och hur det ska sparas är många.

"Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå!är ett samarbetsprojekt som Arkiv Sörmland driver tillsammans med Länsbildningsförbundet Sörmland och Södermanlands hembygdsförbund. Syftet med projektet är att öka intresset och kunskapen om digital arkivering i föreningar i länet. 

Vems röst hörs? Ett källkritiskt perspektiv är nödvändigt, särskilt i dagens samhälle med vår omfattande användning av Internet och sociala medier men också när det gäller äldre källor. Tillsammans med Länsbildningsförbundet Sörmland och Länsbibliotek Sörmland driver Arkiv Sörmland ett projekt med fokus på medie- och informationskunnighetKällor - oavsett form eller media - innehåller alltid information som är påverkad av upphovsmannen. 

Arkivpedagogik är ett viktigt fokusområde för Arkiv Sörmland under 2017. Inom ramen för Eskilskällan arbetar vi tillsammans med gymnasielärare för att ta fram lämpliga program för elever som läser historia. 

Sörmlandsbygden

I tidningen Sörmlandsbygden presenterar
Arkiv Sörmland glimtar ur spännande arkiv.
Här kan du läsa om allt från trav på isen till 
käcka scouter. Följ oss i Sörmlandsbygden!

Rekal - en ren framgångssaga

Rekal AB bildades som AB Bergström & Co redan år 1934. Initiativtagare var Bonde Bergström som redan under startåret lanserade det första syntetiska tvättmedlet på den europeiska marknaden. Under de första åren var verksamheten förlagd till Västervik och Stockholm men när Bergström ville expandera i slutet av 1940-talet föll valet på Gnesta....

Läs mer om Rekal i artikelbiblioteket till höger!

slideshow

I fokus

 
Hällefors bruk under celsingarna 1781-1905
av Helena Karlsson

Ett av de fina bruksarkiv vi förvarar på Arkiv Sörmland är Hällefors bruks arkiv från sent 1600-tal och ett par århundraden framåt. Läs mer om bruket och dess historia i vår artikel - du hittar den via nedanstående länk!


 
 

Artikelbibliotek

Här har vi samlat en del av vad vi skrivit och på olika sätt publicerat under årens lopp. Välkommen in och botanisera bland mängder av fynd ur länets förenings- och företagsarkiv! Artiklarna med anknytning till Eskilstuna finns också tillgängliga via Eskilskällans webbplats. Här i vårt artikelbibliotek fyller vi kontinuerligt på med nya artiklar, så håll utkik! 

Klicka här!

Fråga oss /

Har du frågor till oss på Arkiv Sörmland?
Ställ din fråga här så hjälper vi dig.
Namn:
E-post:
Din fråga:
OBS! Du måste fylla i din e-postadress så vi kan svara på din fråga! Har du ingen e-post är du välkommen att ringa oss på: 016-316 04 04
Arkiv Sörmland
Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna / info@arkivsormland.se / 016-316 04 04
   Logga in